3 Aralık 2010 Cuma

Film Eleştirisi

Film hakkında çeşitli eleştiriler yapılmıştır.
James Cameron bundan 15 sene önce çekmeyi planladığı ama o dönem teknolojisinin buna yeterli olamadığına karar vermesi ile ertelediği projesi sonunda sinemalarda seyircilerle buluştu. 4 yıl süren yapım aşamasında yeni nesil özel efektler kullanıldı. Bu film için yaklaşık 230 milyon dolar harcandı.
Titanic sinema tarihinin en iyi gişe hasılatı yapan film olması, 11 dalda Oscar alması Avatar için onun elini çok güçlendirdi. Titanic’in toplam gişe başarısı da 1 milyar 600 milyon doları buldu. Açılış haftasonunda 73 milyon dolar hasılat elde eden Avatar, 230 milyon dolarlık bütçesini çıkartacağına ve Titanic gibi ödül avcısı bir film olacağına kesin gözü ile bakılıyor.
Avatar Pandora’da yaşayan Na’vi halkının insan ırkına karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Bu açıdan baktığınızdan benzer hikayeleri çok okudunuz ve izlediniz. Hele bir de bu mücadelenin temelinde çok değerli bir maden olması, çok yakın tarihimizdeki olaylara benzerliği filmi bir yandan da politik bir söyleme ve eleştiriye oturtuyor. İnsanlar değerli maden için tüm teknolojik silah ve güçleri ile başka bir ulusa saldırıyorlar. Bu ulus da kendi imkanları ile karşı koyuyorlar. Avatar’ı farklı ve izlenir kılan ise bu öyküyü hiç anlatılmadığı şekliyle aktarıyor. Cameron’ın en büyük başarısı filmin senaryosunu da oluştururken karakterleri olabildiğince detaylı ve inandırıcı kılmış. Bunu da geçmişe flashbackler yapmadan, anlamsız diyaloglara girmeden yapmayı başarmış.
Bu hiç bilmediğimiz dünyada öyle kurallar koymuş ve bunların arasındaki ilişkileri o kadar net tanımlamış ki, filmden çıkan birçok kişi kendilerine bir imkan tanınsa Na’vi olmayı tercih edeceklerdir. Hümanist kelimesi artık Na’vist olarak değiştirmek gerek. Onların doğa ve çevreleri ile ilişkisi imrenilmeyecek gibi değil. Bu büyülü dünyayı sinemada 3 boyutlu olarak deneyimlemek gerek. Filmin en özel anları bilgisayar animasyonları olduğu için oyuncuların başarılı performanslarından pek söz edilmese de yaklaşık 3 saat süren filmin temposunu ayakta tutan oyunculuklar göz dolduruyor.

Filmle ilgili tek eleştirim 3 boyutlu deneyimi genel olarak derinlik hissinde yaşıyor olmamız. Bu deneyimi Star Wars’daki gezegenlerin kanyonlarında yaşadığımız uzay uçuşları, Harry Potter’ın 3-D bölümünün açılış sahnesi gibi sahnelerin eksik olması. Ejderha uçuşlarında olabilirdi ama yapmamışlar. Ayrıca ekranın dışına da taşan sahneler de olmalıydı. Mesela tam bir ejderha ekrandan dışarı fırlasa, seyircilere doğru uçsa, güzel olmaz mıydı?

Avatar’ın internet sitesi http://www.avatarmovie.com/ ne yazık ki filmin başarısını yakalayamıyor. Oldukça basit bir multimedia uygulaması ile internet kullanıcılarını biraz ıskalamış. Filmlerin siteleri izleyicileri hem film vizyona girmeden karşılayabilmeli hem de filmin etkisi ile gelen izleyicileri interaktif uygulamalarla cezbetmeli. Oyuncağından, kitaplarına, kostümlerinden, aksesuarlarına kadar satış odaklı bütün işleri planlayan Hollywood interneti bu şekilde kullanması şaşırtıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder